
SJA MEHEDINTI
Ambulanta mh
- Dispecerat
- Personal permanent
- Modul de fuctionare si preluare a apelurilor pentru cazurile medicale
- Triajul urgentelor prin protocol
- Rolul medicului coordonator de tura
- Rolul dispecerului
- Accesul la date
.
- Dispecer / telefonist / radiotelefonist (3 posturi).
- Medic Coordonator tura.
- Asistent coordonator de tura.
- La preluarea apelului , numarul de telefon si adresa apelantului vor aparea automat pe ecran; in caz contrar, dispecerul va completa datele privind numarul de telefon de la care se anunta si adresa.
- In cazul in care este o solicitare medicala, in urma completarii fisei 112, dispecerul va trece la fisa medicala unde va pune intrebarile specifice si va alege protocolul cel mai potrivit.
- Dupa stabilirea gradului urgentei (cod rosu, galben, verde) dispecerul va transfera fisa catre medicul coordonator.
- In cazurile medicale unde dispecerul nu poate clarifica gradul urgentei, acesta va transfera convorbirea catre medicul coordonator.
- La primirea fisei de dispecer, medicul coordonator va confirma gradul urgentei si va decide care echipaj / echipaje se vor deplasa.
- La sosirea echipajului la locul interventiei, seful echipajului va transmite un bilant scurt despre situatia si starea pacientului / pacientilor, medicului coordonator, care la rindul sau, va lua decizia de a trimite sprijin daca considera ca este necesar sau va indica sefului de echipaj conduita de urmat in cazul in care acesta este asistent sau paramedic in cadrul unui echipaj de urgenta sau de prim ajutor.
- In cazurile si situatiile grave, la distante ce necesita o deplasare de lunga durata cu ambulanta, medicul va alerta elicopterul SMURD.
- In cazurile in care au loc accidente colective, accidente grave sau cazuri deosebite ce necesita interventii speciale , medical coordonator va informa imediat Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta al Ministerului Sanatatii.
- Medicul coordonator va urmari impreuna cu radio-telefonistul toate ambulantele aflate sub urmarire prin satelit si statutul acestora (in interventie, liber, etc.) pentru a trimite ambulanta cea mai apropriata de incident.
- In cazurile cu functiile vitale amenintate si in situatiile critice, medicul coordonator va trimite cel mai apropiat echipaj de urgenta sau prim ajutor.
- Primul echipaj sosit va transmite un bilant care confirma sau infirma gravitatea cazului, ulterior se vor realoca resurse in functie de gravitatea cazurilor
- Preluarea si ascultarea apelurilor preluate de dispeceri.
- Verificarea si confirmarea sau modificarea deciziilor.
- Urmarirea interventiilor ce au loc in prespital.
- Mentinerea legaturii cu diferite echipaje si modificarea destinatiilor in functie de cazuri si de echipaje disponibile.
- Coordonarea interventiilor medicale ale echipajelor de prim ajutor sau de urgenta fara medic la bord.
- Informarea medicului sef SAJ asupra neregulilor ce apar in timpul turei.
- Preluarea apelurilor conform protocolului.
- Transmiterea fiselor de alertare catre substatii si catre medicul coordonator.
- Mentinerii legaturii telefonice cu apelantul in cazurile grave pina la decizia finala a medicului si trimiterea unui echipaj.
- Transmiterea datelor de prim ajutor apelantului, acolo unde este cazul, pana la sosirea echipajului trimis utilizind protocoalele prestabilite.
- Transmiterea apelului telefonic catre subdispeceratul cerut sau catre medical coordonator acolo unde este cazul.
ispecerii, medicii coordonatori de tura cit si inginerul de sistem, au acces la datele din calculatoarele aflate in dispecerat fiind obligati sa pastreze confidentialitatea datelor conform reglementarilor legale in vigoare.